KROFNE - bakin tajni recept


Krofne

Sastojci:
500 g brašna 
250 ml mleka 
1 kesica suvog kvasca 
1 kašika šećera
1 jaje
prstohvat soli 
ulje za prženje

Po želji: 
istopljena čokolada 
šećer u prahu 
pekmez 
eurokrem

Priprema:
1. U posudu sipati brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, pa izmešati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mleko, zamesiti fino testo.
2. Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu otprilike sat vremena.
3. Nakon sat vremena testo premesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka testo bude otprilike debljine prsta.
4. Krugove možete praviti pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta.
5. Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni ( u pitanju su sekunde ), skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže ( opet su to sekunde ). Tako raditi sa svakom turom.
6. Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.
7. Po želji krofne možete umočiti u istopljenu čokoladu, namazati pekmezom ili posuti po njima šećer u prahu.

Ovde možete pogledati kako se prave:
https://www.youtube.com/watch?v=qpjsd0pIzTc&t=3s

Probajte i uživajte!

Popular posts from this blog

ELEKTRONSKO NASILJE - zaustavimo ga!

BONI - moj pas čuvar