KROFNE - bakin tajni recept
Krofne
Sastojci:
250 ml
mleka
1 kesica
suvog kvasca
1 kašika
šećera
1 jaje
prstohvat
soli
ulje za
prženje
Po želji:
istopljena
čokolada
šećer u
prahu
pekmez
eurokrem
Priprema:
1. U
posudu sipati brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, pa izmešati.
Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mleko, zamesiti fino testo.
2. Testo
pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu otprilike sat vremena.
3. Nakon
sat vremena testo premesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka testo bude
otprilike debljine prsta.
4. Krugove
možete praviti pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu.
Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta.
5. Krofne
pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta
strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i
pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni ( u pitanju su sekunde ),
skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti
otklopljeno dok se krofne ne isprže ( opet su to sekunde ). Tako raditi sa
svakom turom.
6. Krofne
vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.
7. Po
želji krofne možete umočiti u istopljenu čokoladu, namazati pekmezom ili posuti
po njima šećer u prahu.
Ovde možete pogledati kako se prave:
https://www.youtube.com/watch?v=qpjsd0pIzTc&t=3s
Probajte i uživajte!
Ovde možete pogledati kako se prave:
https://www.youtube.com/watch?v=qpjsd0pIzTc&t=3s
Probajte i uživajte!