BADNJI DAN - narodni srpski običaji




Badnji dan je poslednji dan četrdesetodnevnog posta i uvod u jedan od najvećih praznika - Božić. U Požegi kod moje bake običaji se neguju decenijama, a ja im se iz godine u godinu radujem i sa nestrpljenjem ih očekujem.  

Sečenje badnjaka
U ranu zoru pre izlaska Sunca, tata i stric bi se uputili ka šumi po badnjak. Sekli bi jednu granu drveta, i tako celu nosili kući, a kasnije je cepali na više jednakih delova. Kada se vrate iz šume i donesu badnjak, prislanjaju ih na zid kuće, a tek s prvim sumrakom badnjak se unosi u kuću i stavlja na ognjište. 
Božićna pečenica
Posle donošenja badnjaka se kolje pečenica tj. prase u našem kraju. 
Unošenje badnjaka i slame
U toku dana, baka bi u jedno sito stavila sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha i jabuka i to bi sve stajalo u vrhu stola gde se večera. Tim žitom posipali bi badnjak, slamu i polažajnika koji je u našoj kući, moj tata. Pred veče on bi unosio badnjak i slamu u kuću. Kucao bi na vrata, a po ulasku bi nam rekao: “Dobro veče i čestit Božić”. Mi bi mu uzvratili otpozdrav sa: “Bog ti pomogao i čestit ti Božić” i sve vreme sipajući po njemu žito iz sita. Noseći badnjak obilazio bi kuću kvocajući kao kvočka, a mi bi išli za njim pijučući kao pilići. Po unošenju badnjaka, baka unosi slamu i raznosi je po celoj kući, a posebno ispod stola gde će biti postavljena večera. Zatim posipa po njoj bombone i sitan novac, dok ga mi ponaosob skupljamo. Na treći dan Božića (Sveti Stefan), ova slama se nosi u obor, ali i obavijaju voćke da bi bolje rodile.
Loženje badnjaka
Badnjak se celiva, maže medom i stavlja na ognjište. Kada je badnjak stavljen na ognjište, svako od nas ukućana prilazi mu i ljubi ga u sebi ponavljajući “Koliko varnica toliko parica, ljubavi, sreće, zdravlja, uspeha.” Posle završetka ovoga tata bi okadio ceo dom i večeru, zapalio sveću, očitao molitvu i počeli bi sa badnjom večerom.
Badnja večera
Badnja večera je raznovrsna i obilna, ali posna. Jedno od pravila je da na stolu mora imati najmanje 9 vrsta jela. Na Badnje veče, isto tako ni na prvi, ni na drugi dan Božića, trpeza se ne diže, ne sklanja. I tako bi nakon nje, ostali svi skupa porodično da provodimo veče i dočekujemo rađanje Hristovo.

Popular posts from this blog

KROFNE - bakin tajni recept

ELEKTRONSKO NASILJE - zaustavimo ga!

BONI - moj pas čuvar